Help

Zoeken in deze website

Deze website bestaat uit twee grote onderdelen: enerzijds is er de Onderzoeksbalans Onroerend Erfgoed Vlaanderen, anderzijds de Bibliografie Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Beide delen zijn sterk aan elkaar verwant en kunnen niet goed zonder elkaars gezelschap. Lees je bijvoorbeeld een hoofdstuk in het tekstgedeelte (ONDERZOEKSBALANS), dan zie je daar verwijzingen naar de bibliografie. Grasduin je in de BIBLIOGRAFIE, dan kun je zien in welk hoofdstuk van het tekstgedeelte de referentie aan bod komt.

Zoek je informatie over bijvoorbeeld het onderzoek naar veeteelt in de bronstijd, of de architectuurgeschiedenis van het interbellum? Wil je weten welke uitgeverij een bepaald boek publiceerde? Dan heb je twee mogelijkheden. Ofwel doorzoek je via het zoekformulier in de rechterkolom de volledige website, ofwel filter je de bibliografie.

De site doorzoeken

Je zoekt via het zoekformulier ("zoek in deze site") in de rechterkolom. Hier kun je een combinatie van woorden intikken. Deze zoekactie toont je alle pagina's uit de onderzoeksbalans en de bibliografische referenties die verband houden met je zoektermen. Indien je hier bijvoorbeeld zoekt naar landelijke bewoning krijg je resultaten uit zowel de tekst als uit de bibliografie waarin de woorden landelijke en bewoning voorkomen. Je kunt hier ook gebruik maken van andere operatoren. Als je meerdere woorden groepeert met dubbele aanhalingstekens, zoek je naar een bepaalde combinatie van woorden. Zo zal "landelijke bewoning" alles zoeken waarin de combinatie landelijke bewoning voorkomt. Je kunt ook gebruik maken van de OR operator. Zo zul je met de zoekopdracht landelijke OR bewoning zoekresultaten krijgen waarin ofwel landelijke ofwel bewoning voorkomt. Ten slotte kun je de - operator gebruiken om bepaalde woorden uit te sluiten. Zo zal de zoekopdracht landelijke -bewoning zoekresultaten opleveren waarin het woord landelijke voorkomt maar niet het woord bewoning.

Na de zoekactie verschijnt de lijst met zoekresultaten, waarbij je eventueel geavanceerde zoekopties kunt ingeven. In dit formulier heb je drie velden ter beschikking die bovenstaande operatoren gebruiksvriendelijk maken. Als je bijvoorbeeld in het veld Bevat een van de woorden landelijke bewoning intikt, dan komt dit overeen met wat je in het eenvoudige zoekbalkje hebt ingetikt landelijke OR bewoning.

Met de twee andere velden, verfijn je de zoekresultaten.

Standaard wroet de zoekfunctie in alle inhoudstypes. Kies je ervoor alleen in de boekpagina's (de tekst van de Onderzoeksabalans) te zoeken of enkel in de 'biblio' (de Bibliografie Onroerend Erfgoed), dan geef je dit aan.

Ten slotte mag je de zoekacties ook beperken tot een bepaalde categorie. Hier is vooral de categorie Hoofdstuk in Onderzoeksbalans interessant. Zowel de teksten op deze site als de bibliografische referenties zijn voorzien van één of meerdere van deze categorieën. Klik je hier een element aan, dan speurt de digitale detective uitsluitend naar je zoekterm in die bepaalde categorie. Stel dat je informatie wilt over kerken, dan zoek je specifiek op kerk. Dit levert zowel bibliografische referenties als teksten op over dit onderwerp. Deze kunnen zich zowel binnen het stuk archeologie als het stuk bouwkundig erfgoed bevinden. Stel dat je enkel interesse hebt voor het bouwkundig erfgoed, dan selecteer je de categorie Bouwkundig Erfgoed in de lijst. Je ziet daarna alle teksten en bibliografische referenties die gekoppeld zijn aan het hoofdstuk Bouwkundig Erfgoed waarin het woord kerk voorkomt.

Bibliografie filteren

Je kunt ook werken met de bibliografie alleen. Via de filter pagina stel je in welke titels je wel en welke niet wil zien. Zo kies je ervoor om enkel de titels van een bepaalde auteur, van een bepaald type (bv. artikel of boek), gerelateerd aan een bepaald soort taxonomie of gepubliceerd in een bepaald jaar te tonen. Teven kun u een Keyword opgeven dat gebruikt zal worden bij het filteren.
Filteren gebeurt niet simultaan, maar getrapt. Als je bijvoorbeeld alle werken van een bepaalde auteur in een bepaald jaar wilt zien, filter je eerst op auteur, en dan pas je een tweede filter, in dit geval 'jaartal', toe.
Nadat je de gewenste filters hebt ingesteld, verschijnt de lijst met alle werken die aan deze criteria voldoen. Je kunt deze lijst bekijken maar ook exporteren naar andere formaten. En je kunt ervoor kiezen om de lijst te sorteren op jaar, op type (Boek, Artikel, Verhandeling, ...) of op auteur.

Reacties plaatsen

De onderzoeksbalans is een document dat de stand van zaken van het onderzoek naar Onroerend Erfgoed in kaart brengt. Dit overzicht is niet volledig. Bovendien is het onderzoek permanent in evolutie. Daarom mag je feedback geven op dit instrument. Hiervoor heb je wel een account nodig. Dat vraag je eenvoudigweg aan door een formulier in te vullen. Zodra je bent aangemeld, mag je:

  • Commentaar plaatsen: Op elke pagina kun je een reactie plaatsen door op de link Nieuwe reactie plaatsen te klikken.
  • Een publicatie aanraden: Als je nog een interessante of relevante publicatie over het Onroerend Erfgoed in Vlaanderen kent, meld je dit via de link Publicatie aanraden in het rechter menu.

De redactie evalueert de commentaren en de aangeraden publicaties vooraleer ze effectief op de website belanden.

Referenties exporteren

De bibliografische referenties in deze databank kun je exporteren en zodoende importeren in je eigen systeem. Je kunt zowel een lijst van referenties (bekomen door te filteren in de bibliografie) als een individuele referentie exporteren. Als je een lijst van publicaties hebt gefilterd, kun je deze exporteren met hulp van de links bovenaan de lijst. Bekijk je een individuele referentie, exporteer je die met de link onderdaan de referentie.

Er is keuze uit volgende uitvoerformaten:

  • Tagged: Endnote Tagged formaat.
  • XML: Endnote XML formaat.
  • Bibtex: Bibtex is een gratis formaat dat kan gelezen worden door verschillende (gratis en open source) software pakketten.

Gebruikers van Firefox beschikken over de gratis Zotero extensie om de referenties te importeren via het COinS formaat. Indien deze extensie aanwezig is, zal Firefox automatisch een symbool tonen in je adressenbalk (Een boek voor een individuele referentie en een mapje voor een lijst van referenties). Dat geeft aan dat dat je referenties kunt importeren. Met de Zotero-extensie leg je in je browser een eigen referentie-bibliotheek aan die je kunt gebruiken om te citeren in een MS Word of Openoffice document. Voor zo ver we weten is er momenteel geen alternatief voor gebruikers van andere browsers.

Gekende problemen

Internet Explorer (versie 6 en 7) heeft soms problemen om de bibliografie te filteren volgens taxonomie. Hier blijkt namelijk dat de keuzelijst in de breedte beperkt blijft tot de breedte van het veld. Dit zorgt er voor dat deze lijst niet bruikbaar is. Voor zover bekend doet dit probleem zich enkel voor bij Internet Explorer. Tests met alle andere browsers (Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome, Opera) levert geen problemen op.