Nieuws

De Onderzoeksbalans is terug van niet weggeweest

Als gebruiker heb je er waarschijnlijk niets van gemerkt, maar achter de schermen is er druk gewerkt aan de vernieuwing van de Onderzoeksbalans. Dat resultaat zie je nu: de Onderzoeksbalans en de Bibliografie hebben nieuwe jasjes gekregen, die beter passen bij de andere websites van het agentschap Onroerend Erfgoed. De jasjes hebben ook een snit op maat van de gebruiker: je vindt sneller wat je zoekt, reacties plaatsen bij een tekst gaat vlotter, en de helppagina's geven je gefaseerde uitleg over hoe en wat je allemaal vindt en kunt in de Onderzoeksbalans.
Heb je vragen of opmerkingen over deze vernieuwingsoperatie, stel ze dan per e-mail aan alexandra.vandevoorde@rwo.vlaanderen.be

30/11/2012

Het neolithicum eindigt ook in 2011 n.Chr

De volledige tekst over het onderzoek van het neolithicum is nu in de Onderzoeksbalans te vinden.

22/4/2011

Het neolithicum vangt aan in 2011 n.Chr.

De archeologie van het neolithicum-vroege landbouwers onderzoekt de vroegste landbouwerssamenlevingen in hun toenmalige milieu, op basis van achtergelaten en bewaarde materiële sporen en resten. Het neolithicum kan beschouwd worden als een van de belangrijkste en meest fundamentele transformaties in de menselijke voorgeschiedenis. Een economische omslag ging gepaard met een hele reeks sociale, culturele en ideologische veranderingen. Economisch was de mens niet langer aangewezen op wat de natuur te bieden had; hij slaagde erin plant en dier te domesticeren.

Het begin van deze periode neemt uiteraard geen aanvang in 2011 n.Chr., maar wel bij de aankomst van de eerste landbouwers, na een millennialange occupatie door de jager-verzamelaars van het paleolithicum en het mesolithicum.

De evaluatie van de stand van het onderzoek naar het neolithicum in Vlaanderen is vanaf nu te lezen in de Onderzoeksbalans, te beginnen met de hoofdstukken 3.1 Inleiding, 3.2 Balans van het terreinwerk, 3.3 Balans van de ontsluiting van het onderzoek en 3.4 Balans in de tijd.

13/4/2011

Het Landschap verandert continu

In de Onderzoeksbalans Landschap is een nieuwe tekst gepubliceerd: Historische geografie.
In de historische geografie wordt het landschap beschouwd als het waarneembare (materiële) resultaat van transformatieprocessen. Historische geografie heeft hierbij vooral aandacht voor de invloed van de mens. Het landschap wordt beschouwd als het samenhangend systeem van patronen en elementen zoals nederzettingen, infrastructuur, verkavelingen en grondgebruik. En het landschap zelf verandert continu.

11/3/2011

Sporen van jagers-verzamelaars aangetroffen

Door de toevoeging van Balans van onderzoeksvragen en interpretaties en Balans van het methodologisch en theoretisch werk is de Onderzoeksbalans voor het Mesolithicum nu volledig.

11/3/2011

Teksten uit de Vroege en Volle Middeleeuwen

Dirk Callebaut, Sam De Decker, Maarten Berckers, Britt Claes en John De Meulemeester vulden het hoofdstuk 'Themata en topics' aan bij de studie van de Vroege en Volle Middeleeuwen.
De tekst belicht het archeologisch onderzoek naar (aarden) versterkingen in Vlaanderen.

11/3/2011

Oorlogen onderzocht

Archeologisch oorlogerfgoed heeft De Slag Om Het Toetsenbord gewonnen, en staat nu in een aangepaste, aangevulde en verbeterde versie online.
Katrien Verwinnen geeft een overzicht van de bronnen en de bouwkundige relicten voor de studie van het Bouwkundig Eerste Wereldoorlogerfgoed.

11/3/2011
Abonneren op Nieuws