Het Oosthof te Koekelare (W.-Vl.)

TitelHet Oosthof te Koekelare (W.-Vl.)
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar2000
AuteursDewilde, M, Heus, J, Vandewalle, F
Titel van het tijdschriftArchaeologia Mediaevalis
Volume of jaargang23
Begin en eindpagina's9-10
Trefwoordenbinnenwal, brandrestengraf, grachtensysteem, neerhof, site met walgracht
Notities

Na ettelijke jaren archeologisch veldwerk is er een einde gekomen aan het onderzoek op het Oosthof in Koekelare... bij de aanleg oosthofpark... weers-en tereinomstandigheden niet optimaal ..zodat het onderzoke owv wateroverlast geen "maximale" resultaten opleverde.
In de vroege middleeuwen wordt in een bocht van de Sint Maartensbeek een groot ovaal terrein geïsoleerd door de aanleg van een grachtensysteem en een binnenwal. Op enkel spijkers na werden geen bewoningssporen aangetroffen. Dit vertserkt de interpretatievan het geheel als een uitwijkplaats voor een hele gemeenschap in onveilige tijden.
In het begin van de 14de eeuw wordt binnen de ovale structuur een site met walgracht ingeplant. Naast de reeds gedocumenteerde gebouwen van het opperhof werd het bruggenhoofd gelokaliseerd.... boomgaard (?) in de 2de helft van de 15de eeuw aangeplant, ...in de grachtvullingheel wat materiaal dat de rijkdom weerspiegelt, ... bijgebouwen 19de euws herenhuis ...WOII met huisvuil opgevulde loopgrachten

Citation KeyDewilde:2000c
VerantwoordelijkeMDEWILDE, VAMEELS, CAI LLAPON