De Cop doorgespoeld. Een 16de eeuwse beerputvulling anders bekeken

TitelDe Cop doorgespoeld. Een 16de eeuwse beerputvulling anders bekeken
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2007
AuteursBeeckmans, D, Lambrecht, G
Series EditorBeeckmans, D, Lambrecht, G
Aantal pagina's144
Uitgeverstadsbestuur Dendermonde
PlaatsDendermonde
Trefwoordenbeerput, huis, stadsarcheologie
Samenvatting

Nav. renovatie pand
Door nieuwbouwprojecten in de binnenstad wordt het bodemarchief voortdurend bedreigd. Het herhaaldelijke noodonderzoek leidt echter tot een overvloed aan gegevens die verwerkt en gepubliceerd dienen te worden. Door de voortdurende interventies zitten bij vele archeologen lijken in de kast.
De resultaten van het interdisciplinaire onderzoek, dat door het VIOE wordt ondersteund, zullen later in een uitgebreid wetenschappelijk artikel verschijnen. De ontdekking van de site en de daaraan gekoppelde vondsten dragen nieuwe informatie aan over een voor Dendermonde vrij slecht gedocumenteerde periode.
Over de hier besproken site bestaat weinig historische informatie. Daar het stadsarchief tijdens de Eerste wereldoorlog in de vlammen opging, beschikken we niet over rechtstreekse bronnen. De inhoud vd beerput uit het pand Grote Markt 19 te Dendermonde werd volledig geborgen en uitgezeefd. Het multidisciplinair onderzoek is nog bezig maar de eerste resultaten kon u in dit boekje al lezen.
Bibliografie : 105 bibliografische referenties opgenomen ; waaronder 22 verwijzend naar archeologisch beerputonderzoek, 13 Nederlandse, 9 Vlaamse publicaties

Citation KeyBeeckman:2007a
VerantwoordelijkeCAI, VAMEELS