Muntvondsten

TitelMuntvondsten
PublicatietypeBijdrage in boek
Publicatiejaar2004
AuteursBeeckmans, L, De Buyser, F
Titel van het BoekBegraven (te) minderbruers - Het minderbroedersklooster van Diest archeologisch onderzocht
Pagina's107-124
PlaatsDiest
Trefwoordenmunten
Samenvatting

Bij de opgravingen in het minderbroederklooster te Diest kwamen zevenentwintig munten aan het licht. Twinitg munten zijn geïdentificeerd, zeven stukken zijn door slijtage of door slechte bewaring niet meer te bepalen
Besluit
Bij het muntenensemble uit het minderbroederklooster van Diest zijn een paar opvallende constanten waar te nemen. Zo zijn alle munten geslagen in biljoen en koper. Ze behoren tot de kleinste uitgegeven waarden : dubbele penningen, brûlés, mijten, dubbele mijten, oorden en centen. zilveren munten en goudstukken ontbreken totaal.
De munten zijn verspreid over het opgravingssite teruggevonden. Meestal gaat het om een toevallig verlies.
Het numismatisch materiaal , in situ gevonden, blijkt volgens de huidge stand van het onderzoek goed te correleren met het begeleidend steengoed en het lokaal aardewerk. Hierdoor kunnen de munten als aanvullend dateringsmateriaal worden gebruikt, met dien verstande dat ze uitsluitend een terminus post quem bieden aan de stratigrafische context.
Opvallend is de hoge aanwezigheid van munten uit de 15de eeuw.Dit is mogelijk toe te schrijven aan de verhoogde (bouw-)activiteiten op de site tijdens deze periode. Het is opvallend dat dit fenomeen ook de kop opsteekt bij de munten uit de stedelijke context te Geraardsbergen.
Jammergenoeg beschikken we momenteel in Vlaanderen over te weinig vergelijkingsmateriaal om hieruit bepaalde conclusies te kunnen trekken.

Citation KeyBeeckmans:2004c
VerantwoordelijkeVAMEELS, CAI IJANSEN