Middeleeuwse sporen op de Grote Markt en het fabrieksterrein 't Haantje te Aalst (Oost-Vlaanderen). Een kleine bijdrage tot de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad

TitelMiddeleeuwse sporen op de Grote Markt en het fabrieksterrein 't Haantje te Aalst (Oost-Vlaanderen). Een kleine bijdrage tot de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar1999
AuteursDe Groote, K, Moens, J, Cooremans, B
Titel van het tijdschriftArcheologie in Vlaanderen
Volume of jaargang1995-1996
Nummer binnen de jaargang5
Begin en eindpagina's111-130
Trefwoordenhoutbouw, leer, stadsarcheologie, steenbouw
Samenvatting

Twee terreinregistraties nav. afbraak huizenblok en ingrijpende bouwwerken
Grote Markt : - Profiel - Vondsten : Het aardewerk, Leer, Natuursteen, Botmateriaal, Plantaardig materiaal
Besluit : Geen verregaande conclusies - Twee mogelijkheden : in OW richting lopende gracht of aanzet poel
Tot op heden zeer weining info over de middeleeuwse bouwhistoriek op en rond het nieuwe marktplein binnen de grote stadsomwalling, laat staan over het ontstaan van deze bewoning in de 13de eeuw.
De summiere archeologische gegevens die de rioleringssleuf op de Grote Markt opleverden kunnen de aanzet zijn tot een betere kennis hierover.
't Haantje : - de profielen - De vondsten : het aardewerk, het dierlijk bot, het plantaardig materiaal
Besluit : Grote zandwinningskuilen reeds meerdere malen vastgesteld (Hoogstraat, Sint Jozefscollege, Kattestraat) Gesitueerd in e periode van de grote bouwactiviteiten (vanaf 13de eeuw met de stadsuitbreiding) . Oudste vullingen huttenleem , jongere baksteenpuin, mogelijk weerspiegeling in evolutie van houtbouw naar steenbouw
Slotbeschouwingen :
Kleine bijdrage tot betere kennis van de occupatiegeschiedenis in de nieuwe stadsgebieden die ontstaan zijn na de uitbouw van de laatmiddeleeuwse omwalling.
De gegevens van het aardewerk zijn boeiend maar de contexten zijn te beperkt om er verregaande conclusies uit te trekken.
Nogmaals aangetoond dat kleine archeologische waarnemingen in de stad, ondanks de beperkte omvang en tijd, toch een reeks zeer interessante gegevens over haar geschiedenis kunnen opleveren. Maar vooral de zoveelste vaststelling dat er naast wat geredde gegevens nog veel meer informatie door kranen is weggeschept en met vrachtwagens afgevoerd. Vooral in de oude stadskernen is elk niet onderzocht terrein waarop graafwerken gebeuren er 1 te veel.. de voorbeelden in Aalst uit de vorobije jaren zijn zeer typerend. Er is namelijk op kleine oppervlaktes bij beperkt voorafgaandelijk noodonderzoek of bij waarnemingen tijdens de werken veel nieuwe informatie verzameld over de middeleeuwse geschiedenis van de stad.

Citation KeyDeGroote:1999a
VerantwoordelijkeKDEGROOTE, JMOENS, VAMEELS, BCOOREMANS, CAI SMORTIER