De OD1 Martha. Beschermd monument in het Nationaal Visserijmuseum, Koksijde

TitelDe OD1 Martha. Beschermd monument in het Nationaal Visserijmuseum, Koksijde
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2006
AuteursLanszweert, W, Becuwe, F
Aantal pagina's21
UitgeverNationaal Visserijmuseum
PlaatsKoksijde
Notities

De Od. 1 Martha “ligt sinds 1974 aan de kade” van het Nationaal Visserijmuseum te Oostduinkerke. Het vaartuig werd in 1942 gebouwd op de werf Crabeels te Oostende in opdracht van Georges De Groote van Heist die meteen de eerste eigenaar werd. Vervolgens werd het schip eigendom van Julien Puystiens van Nieuwpoort, van Gerard Vanthuyne van Nieuwpoort, en van Engel Sys van Oostduinkerke. Op 20 januari 1960 werd het schip (dat toen het nummer N.451 droeg) uit de visserij geschrapt. Het vaartuig deed nog een tiental jaar dienst bij de firma Soetaert van Westende die het uiteindelijk aan hetVisserijmuseum schonk.
De OD.1 Martha is een goed bewaard voorbeeld van een houten kustvissersvaartuig uit de Tweede Wereldoorlog, een stuk industrieel erfgoed dat in elk geval verdient bewaard en beschermd te worden. Het is bovendien het enig overgebleven vaartuig van de Vlaamse maritieme vloot uit de Tweede Wereldoorlog dat ontsnapte aan de sloperswoede sedert de jaren '60.

De OD.1 “Martha” lag vroeger op het binnenplein van het museum. De extreme weersomstandigheden waren echter nefast voor een degelijke bewaring van dit houten vaartuig. Na de restauratie pronkt het schip nu centraal in de nieuwbouw, die drie niveaus telt.

Het vaartuig is een beschermd monument bij Min. Besl. v. 26/06/1998.

Citation KeyLanszweer:2006aa
VerantwoordelijkeFBECUWE