Archeologische opgraving, Poperinge Veurnestraat (prov. West-Vlaanderen), basisrapport

TitelArcheologische opgraving, Poperinge Veurnestraat (prov. West-Vlaanderen), basisrapport
PublicatietypeRapport
Publicatiejaar2017
AuteursBot, B
OpdrachtgeverOCMW Poperinge
ReekstitelMonument Vandekerckhove Basisrapport
Nummer binnen reeks2017/06
Aantal pagina's131 + bijlages
Datum09/2017
UitgeverMonument Vandekerckhove nv
PlaatsIngelmunster
Trefwoordenafvalkuil, Beerput, leerlooiers
Samenvatting

In het kader van de geplande bouw van dienstencentrum ‘De Bres’ door het OCMW van Poperinge (provincie West-Vlaanderen) voerde een archeologisch team van Monument Vandekerckhove nv van maandag 15 april tot dinsdag 7 mei 2013 een archeologische opgraving uit op het terrein in de Veurnestraat.
Het archeologische onderzoek leverde sporen op uit een viertal periodes: de 13de – 14de eeuw, de 15de -16de eeuw, de 17de -18de eeuw en de 19de – 20ste eeuw.
Afgaand op het vondstmateriaal van de oudste vullingspakketten van de Vleterbeek en de Bommelaarsbeek is de vroegste aanwezigheid op de site te situeren rond de 13de eeuw.
De 17de – 18de-eeuwse periode wordt duidelijk gedomineerd door de aanwezigheid van leerlooiers op de site. Deze activiteit werd geattesteerd in het zuidelijk gedeelte van de opgravingszone waar acht leerlooierskuipen werden aangetroffen.
Na het verlaten van de site door de leerlooiers, werd het terrein opgehoogd. Er kwamen bakstenen funderingen en muren die te dateren zijn in de 19de – 20ste eeuw. Zo werden enkele beerputten en een overwelfde waterput aangetroffen.

Notities

Opgravingsvergunning: 2013/142

Citation KeyBot:2017aa
VerantwoordelijkeMB8