Beeldjes en plakketjes in pijpaarde te Antwerpen

TitelBeeldjes en plakketjes in pijpaarde te Antwerpen
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar1986
AuteursOost, T
Titel van het tijdschriftArchaeologia Mediaevalis
Volume of jaargang9
Begin en eindpagina's65-66
Samenvatting

Onder de vondsten uit afvalputten uit de postmiddeleeuwen en later , komen te Antwerpen geregeld kleine voorwerpen in pijpaarde, soms in een ander baksel, voor die niet onmiddelijk te klasseren zijn onder de noemer gebruiksvoorwerpen. Bepaalde van deze voorwerpen hebben een religieuze betekenis , andere niet. Een aantal beeldjes identiek, uit zelfde mal, serieproducten.
In een afvalput zijn er zelfs een aantal mallen gevonden die gebruikt werden om grotere beelden te vervaardigen. Voor het ogenblik uit Antwerpen, een 150-tal, overwegend fragmentair, gekend. Merendeel in witbakkende klei , enkel bij beeldjes een aantal in rood bakkende klei.
De plakketjes (reliefs) in een mal gedrukt, vingerafdrukken op achterzijde. bij de beeldjes 1 maar veelal 2 mallen gebruikt. Beide delen werden aan elkaar gehecht en naden achteraf bijgesneden. Na de bakking beschilderd (rood, bruin, zwart)
Religieuze thema's : afbeelding Jezuskind meest frekwent, verder H. Maagd Maria, Christus aan het kruis, H. Anna, St Joris, monniken en heiligen
Naast religieuze thema's : hond, nar, muzikanten, vis, bloemnevaas etc., warvoor deze voorwerpen gebruikt werden is nog niet helemaaal duidelijk.
Religieuze thuis als devotionalia, plakketjes ter versiering van feestgebak, Door wie deze voorwerpen vervaardigd werden is nog een probleem, recent archiefonderzoek heeft wel aantal namen geleverd. Datering : op enkele schaarse uitzonderingen aangetroffen in afvalputten die voorwerpen bevatten uit de 16de tot en met de late 19de eeuw.

Citation KeyOost:1986b
VerantwoordelijkeVAMEELS