Het Kasteel "De Renesse" te Oostmalle

TitelHet Kasteel "De Renesse" te Oostmalle
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar1987
AuteursVan Stayen, G, Van Impe, L
Titel van het tijdschriftArchaeologia Mediaevalis
Volume of jaargang10
Begin en eindpagina's17-18
Trefwoordenbouwhistorisch onderzoek, kasteel, stortkoker
Samenvatting

Het onderzoek spitste zich in de eerste plaats toe op het "opperhuis", volgens archiefbronnen gebouwd in de 16de eeuw en volledig afgebroken in de 18de eeuw. Twee van de hoektorentjes vrijgelegd, aan de basis voorzien van stortkoker, met een hellend vloerthje in de gracht uitmondend. Op de bodems van de torentje en in de belendende grachtvulling werden grote hoeveelheden aardewerk, vnl 17de - 18de eeuw aangetroffen. Opvallend verschil tussen het vondstenensemble uit de westelijke toren (rood aardewerk, grapen, schalen , kommen en kruiken) en dit uit de noordelijke (rood aardewerk met slibversiering, aardewerk met tinglazuur, steengoed, enkele fragmenten chinees porcelein en veel glasscherven, vnl. flessen)
In de rgacht werden de resten van een stenen brug gevonden.
Funderingen gebouw en brug vnl. in baksteen, in hoektorentjes ook zandsteen verwerkt.
Muren en uitbraaksporen van 16de eeuws opperhuis doorsneden oudere laag met vnl. 14de eeuws grijs aardewerk en vroeg steengoed (Langerwehe en Schinveld-Brunssum)
Enekle proefsleuven met de bedoeling oudere bouwfase te onderzoeken die uit de bronnen is bekend leverde tot nu toe geen oudere bouwsporen enkel aanwezigheid grijs aardewerk wijst in die richting
Graafwerken wegens wateroverlast tijdelijk onderbroken

Citation KeyVan Stayen:1987a
VerantwoordelijkeVAMEELS