De stadsversterkingen uit de Bourgondische periode in Kust-Vlaanderen

TitelDe stadsversterkingen uit de Bourgondische periode in Kust-Vlaanderen
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar1988
AuteursTermote, J
Titel van het tijdschriftArchaeologia Mediaevalis
Volume of jaargang11
Begin en eindpagina's58-59
Trefwoordenstadsversterkingen
Samenvatting

De dreiging van een Engelse inval in Kust-Vlaanderen vanaf 1384 vormde de aanleiding tot de omvangrijkste reeks versterkingswerken, die in dit gebied gedurende de middeleeuwse periode werd opgetrokken. Het geheel bestond uit een gordel van nieuwe of aangepaste stadsversterkingen langs de kustlijn en de grens met het Koninkrijk Frankrijk. In deze gordel waren o.m. opgenomen Sluis, Damme, Brugge, Diksmuide , Nieuwpoort, veurne , Duinkerke, Ieper en Kortrijk. De concrete uitbouw, gesitueerd tussen 1385 en de eerste jaren van de 15dee euw, verschilde naargelang het strategisch belang en de financiële draagkracht van de diverse steden. Bij de belangrijkste steden leit de hertog een kasteel oprichten dat las vooruitgeschoven verdedeging maar ook als dwangburcht bedoeld was. o.m. te sluis(1385), Nieuwpoort (1385), Kortrijk (1394) en waarschijnlijk ook Diksmuide. Niuewbouw volgens het gebastionneerde vestingsstelsel en systematsische ontmantelingen vanaf eind 18dee euw zijn erd eoorzaak van dat bovengronds niets bewaard bleef.
Het archeologisch onderzoek kan dan ook bovenop de historische en iconografische bronnen belangrijke aanvullingen leveren betreffende deze voor de vestingbouw cruciale fase, waarin de eerste aanpassingen aan de toen opkomende artillerie plaatsgrepen.
Dit gebeurde nu reeds via toevalsvondsten (om Zuidpoort te Veurne) en meer systematishc onderzoek (kasteel Nieuwpoort) en enkele vestingstorens te Ieper. Hier ligt voor het stadsarcheologisch onderzoek duidelijk een taak weggelegd.

Citation KeyTermote:1988g
VerantwoordelijkeVAMEELS, CAI LLAPON