Oude vondsten van het kasteel Jonkholt te Hoelbeek

TitelOude vondsten van het kasteel Jonkholt te Hoelbeek
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar1986
AuteursWouters, W, Roosens, B
Titel van het tijdschriftArchaeologia Belgica
Volume of jaargang2
Nummer binnen de jaargang2
Begin en eindpagina's227-240
Trefwoordenkasteel
Samenvatting

Nav het systematisch archeologisch onderzoek van het kasteel Jonkholt te Holbeek, dat in 1985 van start ging, werd de gelegenheid geboden om ook de oudere vondsten van dit site te bestuderen. Tussen 1861 en 1895 nl. liet de toenmalige eigenaar er enkele graafwerken uitvoeren. Volgens de familietraditei vormen de voorwerpen die hier beschreven worden het resultaat van deze opzoekingen. Deze voorwerpen uit aardewerk, natuursteen, glas , bot en metaal dateren bijna alle uit de periode begrepen tussen het midden van de 13de eeuw en het laatste kwart van de 16de eeuw.
Dezelfde uiterste data werden vastgesteld voor het materiaal dat bij de opgravingen in 1985 werd aangetroffen. Ook werden dezelfde soorten aardewerk vastgesteld, zij het met één beperking : het zgn. gewone of niet versierde aardewerk uit het dagelijkse leven ontbreekt in deze verzameling nagenoeg volledig.
We mogen aannemen dat men bij de samenstelling van deze verzameling selectief te werk is gegaan, waarbij blijkbaar de volgende criteria werden gehanteerd : de aantrekkelijkheid van de voorwerpen, hun volledigheid, hun waarde als curiosa. Onder dit oude vondstmateriaal vormen het aardewerk en de metalen voorwerpen numeriek de belangrijkste groepen.
Steengoed
Steengoed, grijs aardewerk, wit aardewerk en majolica
Haardstenen, wrijfsteen en fragment van natuurstenen mortier
Glas
Benen voorwerpen
Ijzeren gereedschap en constructieonderdelen
Constructieonderdelen, paardetuig en bewapening
Kruitkamers en helm
Ijzeren en bronzen voorwerpen voor huishoudelijk gebruik

Citation KeyWouters:1986a
VerantwoordelijkeCAI AODB, VAMEELS